Jalan-jalan kat pasar basah di RTC Kelantan..jumpa anak Udang galah.
Anak pun anak lah,nak jumpa 'bapak' udang yang kaki biru tu entah bila.
Beli dalam setengah kilo,masak untuk abang Amzar.
Let's try masak.
UDANG MASAK KICAP TAUCHU
Bahan-bahan
1/2 kilo udang galah saiz sederhana
serbuk lada hitam
serbuk lada putih
2 sudu besar tauchu
5 sudu besar kicap manis
4 biji cili padi-di ketuk
2 sudu besar sayur campur
1/2 labu bawang besar-potong nipis
6 ulas bawang putih-di ketuk
3 batang serai
6 helai daun limau purut
1 sudu teh serbuk cukup rasa Maggi
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar sos cili thai
minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya
- Basuh udang dan gaul bersama serbuk lada hitam dan lada putih.
- Panaskan sedikit minyak dan goreng udang sebentar.Ketepikan
- Dengan menggunakan minyak yang sama,tumiskan bawang besar,bawang putih hingga naik baunya.
- Masukkan serai dan daun limau purut dan cili padi serta sayur campur.
- Masukkan tauchu dan kicap manis dan sos cili thai dan tambahkan sedikit air.
- Tambahkan gula dan serbuk cukup rasa.
- Biarkan ia mendidih sebentar dan masukkan udang.Gaul rata.
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan