Kali pertama saya makan kuih ni di Negeri Sembilan
Ia di buat dalam bentuk bebola.
Rasanya sedikit manis,rangup di luar dan lembut di dalam.
Saya cuba buat sebab resepinya mudah sahaja.
Let's try buat
GETUK UBI KAYU
Bahan-bahan
1 kg.ubi kayu-kupas dan potong kecil
4 sudu makan gula
1 cawan kelapa parut
1/2 sudu teh garam
minyak masak secukupnya.
Bahan B
1 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung gandum
1/2 cawan air
garam secukup rasa
Cara membuatnya
- Rebus ubi kayu,toskan dan tumbuk hingga hancur.
- Gaulkan ubi kayu dengan gula,kelapa dan garam sehingga sebati.
- Bentukkan seperti bebola kecil. Saya buat bentuk bulat leper.
- Bancuhkan semua bahan B dan celupkan dengan bebola ubi.
- Goreng menggunakan minyak yang panas sehingga berwarna keperangan.
- Angkat dan toskan minyak.
- Sedia untuk di hidang.
Lama dah tak buat kueh ni bolehlah buat lagi sedapp nya
BalasPadamSedap kan Kak Yah...
Padampermisi min numpang share ya :)
BalasPadamHayyy guys...
sedang bosan di rumah tanpa ada yang bisa di kerjakan
dari pada bosan hanya duduk sambil nonton tv sebaiknya segera bergabung dengan kami
di DEWAPK agen judi terpercaya di add ya pin bb kami D87604A1 di tunggu lo ^_^