Jumaat, 15 Julai 2011

PIE APPLE LATTICE

saya tidak begitu suka makan epal segar.Tapi kalau buat jus , tart,kek dan puding saya memang suka sangat- sangat. Hari ini mari kita tengok resipi Pai Epal Lattice ni.Sungguh sedap sekali dan nak membuatnya agak mudah sahaja.Sedap makan sambil minum petang dengan air nescafe 'o' .


Bahan -bahan pastri.
  • 250gm tepung gandum
  • 50gm gula aising
  • 150gm mentega
  • 1 biji kuning telur
  • 30gm air dingin
  • sedikit beras/ kekacang
Cara-cara
  • Ayak tepung bersama gula aising.Gaul ramas bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.Bentukkan bulat,bungkus menggunakan plastik dan rehatkan dalam peti sejuk selama sejam.
  • Panaskan oven pada suhu 180c.Canaikan pastri dan masukkan ke dalam bekas pai.
  • Asingkan sedikit pastri sebagai hiasan.Gambar kat atas tu,pastri tak cukup utk. hiasan.
  • Hiris  lebihan  pastri pada dinding acuan supaya rata dan tekan sedikit pada setiap lekuk.
  • Cucuk dasar pastri dengan garfu,alas dgn. kertas dan letak beras diatasnya.Bakar selama 15 minit.
  • Sapu rata putih telur pada  kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
  • Canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun silang atas pai .Sapu kuning telur dan bakar selama 30- 35 minit.
Bahan- bahan inti
  • 4 biji epal ( potong dadu)
  • 100gm brown sugar
  • 1 s/k serbuk kayu manis
  • 2 s/b tepung gandum
  • 3 s/b air(utk. bancuh tepung)
  • 1 biji kuning telur(utk.sapu atas pastri)
Cara- cara
  • Masukkan epal dan gula perang,masak hingga layu.
  • Masukkan serbuk kayu manis.
  • Masukkan bancuhan tepung dan kacau rata,sejukkan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan