Hari ni tak nak mahu tulis panjang -panjang .Jadi kita terus tengok resipi Hati Ayam Masak Kicap yang amat sedap ni.Bertambah sedap kalau di makan dengan nasi panas.
Olahn:daridapursuzana
Bahan -bahan
- 1/2 kg.hati ayam
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 labu bawang besar -di hiris
- 3 ulas bawang putih -di tumbuk
- 1 cm.halia -di tumbuk
- 2 sudu besar kicap pekat
- sedikit air asam jawa
- sedikit air
- minyak untuk menumis
- garam dan gula
- sedikit karot dan lada hijau
Cara membuatnya
- Hati ayam di bersihkan .
- Tumis bawang besar,bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar,sos tiram,sos cili , air asam jawa dan kicap pekat.
- Masukkan hati ayam dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Tambahkan karot dan lada hijau.
- Biarkan hati ayam masak dan bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan