Ahad, 7 Ogos 2011

CHEESE KEK SLICE

N3 kali ini pasal Cheese kek.Ni baru kali pertama mencubanya.Gara-gara ternampak cheese slice dalam peti Doraemon tak habis-habis(dah lama beli).Ada 12 keping kesemuanya.Dah tak larat saya nak makan sorang-sorang.Ni mesti kena buat baking project.

Semasa blog walking kat blog Mat Gebu terjumpa resipi ini. Terimakasih kepada  Mat Gebu kerana sudi berkongsi resipi yang simple ini.Rasanya meme sedap.

Bahan-bahan
  • 4 keping keju cheesedale -di koyak kecil-kecil
  • 200ml susu segar
  • 70gm gula halus
  • 70gm mentega
  • 70gm tepung gandum-di ayak
  • 4 biji telur gred A-asingkan putih dan kuning
  • 1/2 camt. esen vanila
Cara membuatnya.
  • Panaskan susu segar,masukkan cheesedale dan masak hingga keju cair.
  • Masukkan mentega dan kacau hingga semua cair dan sebati.Biarkan sejuk
  • Putar putih telur hingga kembang,masukkan gula halus dan terus memutar hingga menjadi meringue.Ketepikan.
  • Putar kuning telur hingga berkrim,masukkan bancuhan susu yang telah sejuk tadi dan putar hingga rata.


Pada speed sederhana ,masukkan tepung sedikit demi  sedikit  hingga habis dan putar hingga rata dan tidak berketul-ketul.
  • Gaulkan meringue ke dalam adunan tadi bersama esen vanila,gunakan kaedah kaup balik,gaul hingga rata dan tuang dalam tin kek yang telah di sapu mentega pada dasarnya dan di alas kertas minyak.
  • Bakar dalam oven menggunakan kaedah water bath pada suhu 170c selama 20 minit,kemudian turunkan suhu pada 140c dan bakar lagi selama 30-40 minit ,bergantung pada oven masing-masing.
#water bath-dengan meletakkan tin berisi adunan kek dalam satu bekas lain  yang dituang air panas.
#Setelah kek masak ,jangan dikeluarkan lagi dari oven,buka pintu oven separuh dan biarkan kek sejuk sebentar didalam oven baru di keluarkan .
#saya letakkan blueberry filling di atas kek setelah kek sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan