Puding tapai ni dibuat pada hari Jumaat dua minggu sudah .Tapi tak dapat nak entri awal-awal sebab kesuntukan masa.Tapai yang dibeli kat pasar dok terperuk dalam peti ais,tengok pun nampak sedih....saya tak begitu suka makan tapai begitu saja ,tapi kalau di buat puding atau apa-apa kuih barulah saya makan .
PUDING TAPAI
Sumber:Home sweet home
Bahan -bahan
- 1 paket tapai ubi(6 ketul)
- 500ml susu segar
- 2/3 cawan gula
- 1 1/2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 biji telur -pukul sedikit
- 1/2 sudu teh pes pandan/pewarna hijau
Untuk kuah
- 1 tin susu sejat Ideal
- 2/3 cawan gula
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 helai daun pandan
- 1/2 cawan air
- 1 tin buah koktel
Masak semua bahan kuah atas api perlahan .Tutup api bila mendidih dan sejukkan .
Cara membuatnya
- Buangkan empulur tapai ubi,satukan bahan dan masukkan kedalam blender.
- Blend bahan -bahan sehingga sebati dan masukkan pes pandan /pewarna hijau.
- Tuangkan ke dalam loyang atau mangkuk kecil tahan panas.Kukus lebih kurang 15 minit.
- Scop dalam bekas puding /gelas puding dan letakkan buah koktel.Tuangkan kuah diatasnya dan kemudian sejukkan dalam peti ais.
- Sedap di makan semasa sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan