
Ada beberapa sebab mengapa kek jatuh selepas di keluarkan.Ia mungkin disebabkan oleh kek anda itu tidak cukup masak.Jadi pastikan kek itu masak dengan mengujinya terlebih dahulu.
Suhu yang tidak cukup panas juga menyumbang kepada kek mendap selepas di bakar.Bakarlah kek pada suhu 180'c.
Selain daripada itu mungkin di dalam kek tidak mempunyai udara yang cukup.Anda perlu pastikan adunan betul-betul dipukul sebati terutamanya ketika memukul mentega dengan gula,ketika memasukkan telur dan ketika mengacau tepung dalam adunan.
Ini bagi membolehkan kek memerangkap udara.Adalah sebaik-baiknya anda mengayak tepung dan bahan penaik(sekira mengunakannya) sebelum mencampurkan kedalam adunan kek.

sumber:dapur Azli Razali.
Gambar:Cik Google
Tiada ulasan:
Catat Ulasan