If you want your life to be a magnificent story ,then begin by realizing that you are the author and everyday you have the opportunity to write a new page.
I'm not a chef but I'm passionate about food - the tradition of it, cooking it, sharing it!
Isnin, 24 Oktober 2011
KEK SPONGE BLUEBERI
As-Salam semua.....hari ini terasa nak makan kek.Sudah lama tidak membuat kek.Misi pertama saya ialah memeriksa peti Doraemon apa bahan yang masih ada.Mula-mula nak buat Kek sponge blueberi setelah terjumpa blueberi filling dan tepung sponge mix.Alahai krim putarnya tiada yang ada cuma krimwell.Buatlah juga walaupun aising krimwell bukanlah paduan yang sesuai untuk blueberi filing.
Apapun kita layan resipi kek sponge yang di ambil dari Blog Ummi Zaihadi-Home sweet home.Terimakasih kerana sudi berkongsi resipi.Saya letakkan di sini sebagai rujukan.
KEK SPONGE BLUEBERRY
Bahan-bahan kek
250 gm.tepung sponge mix vanila
3 biji telur ayam
125 ml.air
125 ml.minyak
Cara membuatnya
Panaskan oven selama 10 min.pada suhu 175'c.
Masukkan kesemua bahan kecuali minyak dalam mangkuk adunan dan putar pada kelajuan tinggi selama 8 min.
Masukkan minyak dan kaup balikkan sehingga rata.
Masukkan aduinan dalam loyang yang telah di alas.
Bakar selama 25-30 min. atau sehingga masak .Biar sejuk dulu dalam loyang baru di keluarkan .
*saya membuat 2 warna pada adunan kek ini.
Aising krimwell
500 gm.krimwell
250 gm.gula aising-ayak 3 kali(saya guna 200gm.)
Cara membuatnya
Putar krimwell bersama gula hingga ringan dan gebu.
Sedia untuk di sapu atas kek.
Cara menghias kek
Ambil kek dan potong dua lapisan .
Sapukan dengan aising dan letakkan kek yang selapis lagi.
Sapu keseluruhan kek dengan aising dan akhir sekali curahkan blueberi filing di atas kek.
Sejukkan di dalam peti sejuk sebentar dan bolehlah di makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan