Sabtu, 15 Oktober 2011

SAMBAL PAUH DENGAN IKAN


Sambal pauh dengan ikan ini membuka selera bila di makan dengan nasi panas.Tak makan lauk lain pun tak apa .Dulu-dulu saya selalu lihat arwah emak menumbuk pauh muda dengan ikan.Tapi sekarang bila saya membuatnya saya lebih suka memarut pauh muda itu yang di gaul bersama-sama ikan.
Sambal pauh dengan ikan
Bahan-bahan
  • 10 ekor ikan kembung/selayang-di bakar
  • 5 biji buah pauh muda-di parut
  • 5 biji cili merah kecil(jum.terpulang)
  • sedikit garam kasar

Cara membuatnya
  • Tumbuk cili merah dengan garam kasar.
  • Buang tulang ikan bakar ,ambil isinya sahaja.
  • Masukkan isi ikan ke dalam cili yang di tumbuk dan tumbuk lagi hingga bergaul sepenuhnya.
  • Pindahkan ke dalam pinggan kemudian gaulkan dengan pauh yang telah di parut.Boleh tambah cili yang di hiris kecil-kecil jika inginkan lebih pedas.
  • Bolehlah di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan