Sambal pauh dengan ikan ini membuka selera bila di makan dengan nasi panas.Tak makan lauk lain pun tak apa .Dulu-dulu saya selalu lihat arwah emak menumbuk pauh muda dengan ikan.Tapi sekarang bila saya membuatnya saya lebih suka memarut pauh muda itu yang di gaul bersama-sama ikan.
Bahan-bahan
- 10 ekor ikan kembung/selayang-di bakar
- 5 biji buah pauh muda-di parut
- 5 biji cili merah kecil(jum.terpulang)
- sedikit garam kasar
- Tumbuk cili merah dengan garam kasar.
- Buang tulang ikan bakar ,ambil isinya sahaja.
- Masukkan isi ikan ke dalam cili yang di tumbuk dan tumbuk lagi hingga bergaul sepenuhnya.
- Pindahkan ke dalam pinggan kemudian gaulkan dengan pauh yang telah di parut.Boleh tambah cili yang di hiris kecil-kecil jika inginkan lebih pedas.
- Bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan