Saya cuba membuat bahulu gulung pada kali pertama selepas melihat gambarnya kat Blog Dayang Jack dan Home sweet home.Tengok bahan-bahan yang di gunakan mudah saja .Lagipun semuanya ada kat dapur.Tapi gulungannya kureng kemas!.Nak tayang juga sebab rasanya sedap sangat makan dengan air kopi.
BAHULU GULUNG
Resepi:Dayang Jack-dapurku sayang.terimakaseyyy!!
Bahan-bahan ( dulang saiz 9" x 7")
- Satu gulung utk 3-4 orang )
- 90 g / 3/4 cawan / 9½ sb tepung gandum (diayak)
- 3 biji telur A
- 5 sdb. gula halus
- 1 sdt. esen vanilla / jus lemon
- 2 sdb. jem raspberi
- sedikit gula halus utk taburan
- Sediakan tin/loyang/dulang pembakar. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 180C.
- Putar telur dgn gula sehingga betul2 kembang dan ringan. (pastikan adunan ini betul2 kembang dan gebu, ini akan membantu kek jadi lebih ringan dan lembut setelah masak).
- Masukkan esen vanilla/jus lemon dan putar lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dlm adunan td sambil dikacau dgn cara kaup balik. (kaup tepung dgn perlahan shj.).
- Tuangkan adunan ke dalam dulang yg telah disediakan. Ratakan.
Bakar pada tetingkat atas (high rack) selama 20 minit atau sehingga kek keperangan. (jika menggunakan suhu 200C, bakar selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C, dan bakar lagi selama 5 minit). Walau bagaimanapun, kepanasan suhu bergantung pada jenis oven yg digunakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan