Sabtu, 5 November 2011

PUDING SAGU

Salam sayang!...hari ini saya bercuti  dan di kesempatan ini saya mengambil peluang mengadap PC .Curi-curi masa sementara menunggu kek yang sedang di bakar masak.Saya buat sebiji kek coklat untuk menyambut Hari Raya Aidil Adha esok iaitu pada 6 Nov.2011 bersamaan 10 Zulhijjah 1432H.Petang  atau malam ni nak buat Roti lapis daging dan pagi esok nak goreng Makaroni pula.Plan dah siap semua tunggu nak buat aje.Kesian pula budak-budak kalau tengok meja kosong aje pada hari raya walaupun Hari Raya Aidil Adha.Panjangnya intro....mari kita tengok resipi puding sagu yang sedap di makan sejuk-sejuk ni.

Puding Sagu 
Bahan-bahan
  • 4 cawan sagu
  • 3 cawan santan
  • gula -ikut manis
  • sedikit garam
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit halia-di hiris
  • sedikit biji halba


 Cara membuatnya
  • Masak air hingga mendidih dan rebus sagu hingga masak iaitu kelihatan jernih.
  • Sagu perlu di kacau sekali-sekala supaya rata masaknya.Angkat dan masukkan ke dalam bekas sesuai/acuan.
  • Sementara itu masukkan santan ke dalam periuk dan tambahkan air untuk di buat kuahnya,daun pandan ,gula ,garam.
  • Bila mendidih masukkan halia,biji halba dan  sagu.Biarkan sebentar dan angkat.
  • Sejukkan dahulu baru di masukkan ke dalam peti sejuk.Sedapnya!.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan