Jumaat, 4 November 2011

JELLY FRUIT CAKE

salam sayang...ia cuma kek biasa-biasa saja tapi menarik...untuk di tengok dan menarik untuk di makan .Resipinya adalah dari Mat Gebu@Myresipi.com.Terimakasih ye En.Mat kerana sudi berkongsi resipi.Lapisannya nampak macam Triffle tapi kek ini boleh di keluarkan dari loyang sementara Triffle tidak boleh.Saya menggunakan acuan spring form.Jom tengok resipinya.

Jelly Fruit Cake
Bahan-bahan
  • 1 biji kek span(saya guna sponge mix)
(resipinya sila rujuk entri yang lepas)

Bahan untuk kastard
  • 400 ml.susu segar
  • 2 biji kuning telur
  • 50 gm.gula halus
  • 20 gm.tepung jagung
  • 20 gm.tepung gandum
  • 4 gm.serbuk jelly/Kristal jelly
  • 1 sdt.esen vanila
  • 1 sdb.mentega
  • secubit garam
Bahan-bahan lain
  • Buah-buahan pilihan masing-masing seperti peach,strawberry ,laici,kiwi dan sebagainya (saya guna buah koktel)
  • sedikit jem aprikot
  • 1 cawan almond flakes-panggang sebentar(tak letak)

Bahan-bahan untuk jelly
  • 700 ml.air
  • 6 gm.serbuk jelly
  • 100 gm.gula
*Saya menggunakan 1 kotak kristal jelly dan masak ikut arahan di kotak.

Cara membuatnya
  • Biarkan kek sejuk dan potong kepada dua bahagian.Guna satu bahagian sahaja.(saya cuma potong sedikit di bahagian atas sahaja).
  • Masukkan kek tadi kembali ke dalam loyang.Ketepikan.
Untuk kastard
  • Satukan kesemua bahan kecuali mentega dalam bekas tahan panas.Masak atas air mendidih secara double boiler.
  • Masak hingga pekat,tapi jangan terlalu pekat.Angkat dan masukkan mentega,gaul hingga sebati.
  • Tuang kastard ke dalam loyang berisi kek,ratakan sehingga memenuhi permukaan kek dan bahagian yang kosong.Susun buah-buahan mengikut kreativiti masing -masing.
Untuk jelly
  • Larutkan serbuk jelly mengikut arahan di kotak.
  • Angkat dan tuangkan perlahan di atas buah-buahan tadi.
  • Biarkan sejuk dan simpan di dalam peti sejuk.
  • Bila sejuk dan jelly beku,keluarkan dari acuan,sapu tepi kek dengan jem aprikot dan lekatkan dengan almond flakes tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan