Haaiii....hari ini saya mula bercuti selama empat hari.Petang nanti nak gi makan kenduri kat rumah Cik Pah cumeel tu bersama -sama rombongan Cik Kiah glamer.Sebelum tidur sempat lagi masukkan entri Roti lapis daging yang saya buat ketika Hari Raya Aidil Adha yang lepas.Resipinya di salin dari Blog Citarasawan.Terimakasih Kak Wan di atas resipi ini.
ROTI LAPIS DAGING
Sumber:Citarasawanblogspot.com
Bahan-bahan
- 2 bungkus roti sandwich sedang(buang tepi dan potong empat)
Bahan inti daging
- 500 gm.daging cincang
- 1 biji bawang besar -potong dadu
- 2 ulas bawang putih-cincang
- 2 sdb.rempah kari
- garam/gula secukup rasa
Bahan kisar
- 2 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- 1 hiris halia
Bahan bancuhan telur
- 80 gm.mentega -di cairkan
- 5 biji telur
- sedikit lada sulah
- 400 ml.susu cair(1 tin)
Bahan hiasan /tabur
Cara membuatnya
Inti daging - Panaskan minyak,tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar dan rempah kari yang telah di bancuh dengan sedikit air.
- Gaul hingga rata,biarkan seketika hingga naik baunya.
- Masukkan daging kisar dan sedikit air,gaul rata dan masak hingga daging empuk.
- Perasakan dengan garam/gula secukupnya.Angkat dan ketepikan.
Bancuhan telur
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk,masukkan mentega cair,susu cair dan lada sulah.Kacau hingga rata.
- Sediakan mangkuk tahan panas,lengser marjerin di sekelilingnya.
- Celupkan roti yang di potong tadi ke dalam bancuhan telur,kemudian susun hingga memenuhi dasar mangkuk sambil di tekan hingga padat.
- Taburkan inti daging di atas roti.
- Buat berselang -seli lapisan daging hingga roti habis.
- Akhir sekali curahkan lebihan bancuhan telur ke atasnya dan taburkan lebihan inti daging.Bakar pada suhu 160'c selama 30-45 min. atau hingga masak,bila di cucuk tidak melekat.
- boleh di makan begitu saja atau bersama sos cili.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan