Selasa, 20 Disember 2011

IKAN BAWAL KUKUS

As-Salam buat semua...masak Ikan Bawal Kukus pula sebab ada beberapa ekor Ikan bawal yang dah 'antik' dalam peti sejuk dan makan ikan ni saja tanpa nasi.Kononnya diet la tu sebab tak makan nasi.Aaaaakhirnya....makan nasi juga dengan lauk lain!

IKAN BAWAL KUKUS
Sumber:resepinannie.blogspot.com/.tq


Bahan-bahan
  • 2 ekor ikan bawal sederhana besar
  • 3 biji bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 biji bawang besar
  • 2 biji tomato
  • Sedikit daun sup
  • 3 sdb. besar sos tiram
  • 1 sudu kecil minyak bijan(tak letak)
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil kicap pekat
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • beberapa biji cili padi
Cara membuatnya
  • Sediakan periuk kukus , bersihkan ikan bawal dan kelar-kelas badan ikan bawal ini.
  • Potong semua bawang dan halia nipis-nipis kemudian tabur di dalam pinggan dan sekeliling ikan bawal. Masukkan sedikit halia dan bawang ke dalam perut ikan.
  • Satukan semua bahan lain dan curahkan ke atas ikan bawal didalam mangkuk. Potong tomato , daun bawang serta cili padi dan tabur ke atas Ikan bawal ini.
  • Kukus Ikan bawal selama 30 - 40 minit atau sehingga ikan cukup masak.
** Boleh juga di gunakan ikan-ikan lain seperti Ikan siakap dan Ikan kerapu .

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan