Kita pergi semula ke tajuk utama iaitu Singgang daging
ia adalah salah satu masakan popular di Kelantan.Selain dari Singgang daging,orang Kelantan juga suka Singgang ikan dan Singgang kacang bendi.Ada juga yang menambahkan sedikit budu di dalam Singgang daging sebagai penyedap masakan.
SINGGANG DAGING
Sumber:Suzanazamri.blogspot
Bahan-bahan
- 1/2 kg.daging-hiris nipis
- 8 ulas bawang merah-mayang
- 5 ulas bawang putih-ketuk
- 2 inci halia-ketuk
- 2 sdb.biji ketumbar
- 5 tangkai cili kering-potong pendek
- 2 sdb.biji ketumbar
- 1 keping asam keping
- 1 inci lengkuas-ketuk
- garam secukup rasa
Cara membuatnya
- Masukkan daging yang telah di hiris ke dalam periuk dan masukkan air sebanyak hingga daging tenggelam.
- Rebuskan daging hingga hampir empuk.
- Kemudian masukkan semua bahan -bahan kecuali garam dan rebuskan daging hingga bahan-bahan naik bau.Rebus dengan api yang perlahan.
- Akhir sekali tambahkan garam secukup rasa.Bila masak bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan