Isnin, 16 Januari 2012

AYAM GORENG BEREMPAH


AYAM GORENG BEREMPAH
Sumber:dari dapur
Bahan-bahan
  • ayam secukupnya
  • 1 inci halia*
  • 4 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2 batang serai*
semua bahan-bahan bertanda *ini di kisar.
  • 1 sdk.serbuk ketumbar
  • 1 sdk.serbuk jintan manis
  • 1 sk.serbuk jintan putih
  • 1 sdb.serbuk kari.
  • 1 sdb.serbuk kunyit
  • garam dan gula secukupnya.
  • sedikit air perahan limau nipis
  • minyak secukupnya untuk menggoreng ayam.
Cara membuatnya
  • Bersihkan ayam dan toskan kemudian masukkan ke dalam bekas sesuai.
  • Masukkan bahan kisar dan semua bahan-bahan lain serta di gaul rata.Tambahkan air limau nipis.
  • Perapkan selama sejam(lebih lama lebih sedap)di dalam peti sejuk.
  • Panaskan minyak dan goreng ayam dengan api yang sederhana(kena kawal api kerana ayam mudah hangus ).
  • Hidangkan panas-panas bersama nasi putih.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan