AYAM GORENG BEREMPAH
Sumber:dari dapur
Bahan-bahan
- ayam secukupnya
- 1 inci halia*
- 4 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 2 batang serai*
- 1 sdk.serbuk ketumbar
- 1 sdk.serbuk jintan manis
- 1 sk.serbuk jintan putih
- 1 sdb.serbuk kari.
- 1 sdb.serbuk kunyit
- garam dan gula secukupnya.
- sedikit air perahan limau nipis
- minyak secukupnya untuk menggoreng ayam.
- Bersihkan ayam dan toskan kemudian masukkan ke dalam bekas sesuai.
- Masukkan bahan kisar dan semua bahan-bahan lain serta di gaul rata.Tambahkan air limau nipis.
- Perapkan selama sejam(lebih lama lebih sedap)di dalam peti sejuk.
- Panaskan minyak dan goreng ayam dengan api yang sederhana(kena kawal api kerana ayam mudah hangus ).
- Hidangkan panas-panas bersama nasi putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan