Selasa, 24 Januari 2012

IKAN BAWAL MASAM MANIS


Salam bahagia..24 januari 2012,saya bercuti hari ini dan dapatlah memasak di dapur sampai setengah hari!menu hari ini ialah Ikan bawal masam manis.Saya masak Ikan bawal ni cuma satu ekor sahaja,cukuplah untuk 2 orang makan, lagipun saiznya agak besar juga.
IKAN BAWAL MASAM MANIS
Olahan:dari dapur Suzana

Bahan -bahan(2 orang)
  • 1 ekor ikan bawal-di goreng
Bahan A
  • 1 biji bawang besar-potong dadu
  • 3 ulas bawang putih-cincang
  • sedikit halia-cincang
Bahan B
  • 4 sdb.sos cili
  • 4 sdb.sos tomato
  • 2 sdb.sos tiram
  • 2 sdb. sos cili Thai
  • 1 sdb.air limau nipis
  • garam/gula secukup rasa
Bahan C
  • 5 kiub nenas tin-belah dua
  • 1/2 biji timun-buang isi dan potong kiub
  • 1/2 batang karot-potong kiub
Cara membuatnya
  • Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan A hingga naik baunya.
  • Di dalam satu mangkuk ,campurkan semua sos dengan sedikit air lalu di masukkan kedalam bahan tumis.
  • Masukkan bahan C ,masak jangan sampai terlalu layu.
  • Biarkan kuah sedikit pekat,masak dengan api perlahan.Tambahkan air limau nipis,garam dan gula secukup rasa.
  • Letakkan ikan yang telah siap di goreng di dalam pinggan bujur.Tuangkan kuah masam manis ke atas ikan tadi dan siap untuk di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan