Rabu, 15 Februari 2012

DAGING GORENG BATANG SADERI

DAGING GORENG BATANG SADERI
Sumber:dari dapur

Bahan-bahan
  • 250 gm.daging
  • 1 labu bawang besar-hiris
  • 1 batang saderi-potong bulat
  • 1 biji cili merah-hiris
  • 1 biji cili hijau-hiris 
  • 2sdk.lada hitam-tumbuk kasar
  • 2 sdb.kicap manis
  • garam secukup rasa
  • 2 sdt.gula
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 1/2 inc.halia
  • sedikit minyak
Cara membuatnya
  • Tumbuk bawang merah,bawang putih dan halia.
  • Potong daging nipis dan perapkan seketika dengan gula ,lada hitam dan bahan yang telah di tumbuk.
  • Panaskan kuali dan masukkan daging perap tadi bersama dengan batang saderi.
  • Biarkan daging hingga hampir masak dan air sedikit kering barulah masukkan minyak.
  • Goreng daging sambil di gaul rata.Tambahkan kicap.Bila daging hampir masak masukkan bawang besar dan cili.
  • Tambahkan garam secukup rasa.Setelah di sesuaikan rasanya bolehlah di angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan