SOTONG MASAK LADA HITAM
Sumber:Home sweet home
Bahan-bahan
- 500 gm sotong sederhana besar -dipotong kecil
- 1 labu bawang besar -dipotong gelang
- 3 sudu besar sos lada hitam
- 1 sudu besar lada hitam -ditumbuk kasar
- 1 pokok daun bawang
- 1 biji tomato - dibelah 6
- Garam secukup rasa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDXGcn3LBODDlV2vbtfoixGDoTnPXt11VN5bBDzrkPwchsjSPviz_660Gz6FByVX0OOd09MKOavhCZjvwgKqEvB-fhuDV4yspVx1QZHuPQjWvTr_7mAhcixgA1IkBmelJhxkBAMJ6Xp0U/s320/sotong2.jpg)
- 3 ulas bawang merah - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 tangkai cili merah - dihiris
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhKlVSt0oatOvAQibrtyIqxsASzGMPt_r7IYFsR6RdEs-NlIGd8OWxUCABJ0vNwpFPBKvt3T23Z4vhftFELRPPDQOAMRufledvttolMQqyA0-Pee9mCU7RsQ-R3CaRT4qvDKqGWOKvuwk/s640/sotong1.jpg)
Cara membuatnya
- Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bahan tumis hingga layu.
- Masukkan lada hitam, bawang besar dan sos lada hitam, kacau sebentar.
- Masukkan sotong dan biarkan masak sekejap sambil dibalik-balikkan.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Tutup api dan taburkan daun bawang. Siap untuk hidangan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan