Salam bahagia buat semua...
Puding karamel tanpa telur yang sedap di makan sejuk-sejuk.Sangat sesuai untuk di letakkan dalam peti sejuk.Balik kerja buka saja peti ais ,yeaaaa.... ada puding !!!sapa yang buat?saya sendiri juga.
PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Sumber:fira syira@my resipi
Bahan A(karamel)
- 2 sudu besar gula-
Cairkan di dalam non- stick pan dan masukkan dalam acuan.Biarkan ia mengeras.Ketepikan.
Bahan B
- 1 bungkus agar-agar serbuk
- 4 cawan air
- 2 1/2 sudu besar gula pasir(ikut manis masing-masing)
Bahan C
- 1 tin susu cair
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1 sudu teh esen vanila
Cara membuatnya
- Dalam periuk,didihkan bahan B.Kecilkan api,kemudian masukkan bahan C.
- Kacau rata hingga mendidih atau sehingga adunan kelihatan likat.
- Matikan api dan tuangkan ke dalam loyang/acuan yang berisi karamel tadi.
- Bekukan di dalam peti ais.Bila ia mengeras bolehlah di potong dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan