Salam bahagia buat semua yang di ingati....

SIMPLE APPLE PIE
Sumber:Blog.Tiffin Biru.Tq En.Mat!
Bahan-bahan
- 2 biji epal hijau-kupas kulit dan dadu kecil
- 1/4 cawan kismis
- 2 1/2 sdb.gula perang
- 1 sdt.perahan jus lemon
- 50 gm.mentega
- 1 batang kulit kayu manis
- 3/4 sdb.tepung jagung
- secubit garam

Puff pastri secukupnya(saiz 4 inc.)
telur campur 1/2 sdt.esen vanila-kacau rata
Cara membuatnya
Untuk inti epal
- Panaskan mentega dalam periuk/non-stick pan.
- Goreng epal tadi bersama kismis,kulit kayu manis dan gula perang hingga sebati dan gula larut.
- Masak hingga epal lembut.Tambah tepung jagung dan jus lemon.Kacau hingga pekat.
- Padamkan api dan ketepikan.Bila hilang wap panas,simpan dalam peti sejuk hingga dingin dan pekat.
- Ambil sekeping kulit puff pastri,kerat dua dan satu lagi di kelar-kelar.
- Letak inti anggaran 1 sdb. di bahagian tengah pastri yang tidak berkelar.
- Kemudian tutup dengan bahagian satu lagi.Kemaskan dan tekan dengan garfu di sekeliling puff.
- Buat kaedah sama untuk baki puff pastri
- Sapu kuning telur pada permukaan pastri.
- Bakar dalam oven yang telah di panaskan pada suhu 190'C selama 25 min, atau sehingga warnanya kuning keemasan.
- Sejukkan di atas jaringan sebelum di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan