Salam bahagia buat semua...
PULUT AYAM
Sumber:1001 resipi
Cara memasak pulut
- Tanak pulut kemudian letak sedikit santan,daun pandan dan sedikit garam.
- Air untuk tanak pulut kurang sedikit dari air untuk masak nasi.Saya cuma masak pulut tanpa santan sahaja seperti di dalam gambar..
Cara masak ayam
- Ayam di gaul dengan bawang merah dan bawang putih kisar dan sedikit garam dan gula(Resipi asal guna serbuk Mc Cormick Buffalo Wings Seasoning Mix).
- Perapkan sebentar kemudian di goreng dengan api sederhana.
Cara buat sos cili
- Tumbuk lumat 4 biji cili merah besar dan 5 ulas bawang putih.
- Masukkan ke dalam periuk kecil dan tambahkan air secukupnya dan tambahkan 1 sudu besar cili kering kisar atau lebih jika suka lebih pedas.
- Tambahkan 1/2 sudu kecil cuka,garam dan gula 3-5 sudu besar supaya rasanya ada manis,pedas dan masam sedikit.
- Didihkan sehingga ia menjadi lebih pekat.
- Bancuh 1 sudu kecil tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam sos cili.Kacau sebentar biar sebati dan padamkan api.
*Nak lagi mudah,gunakan saja sos pencicah yang di beli.
Cara buat bawang putih goreng
- Hiris nipis bawang putih secukupnya dan goreng di dalam minyak hingga perang/sedikit garing(saya guna bawang merah)
Mohon share ye... =)
BalasPadamBerapa kali buat tak jadi sma mcm kt kedai hehe..cube resepi ni pulak. Tqq 😁
BalasPadamhttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1