![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVEVKskn5Qq3NrAGMArS3dx4QW3E1hTBLvbjcDCHmJ3UT_a2FovhG8c_r8Q3m5s1dqfDJaUMaD9vsDJnjpFnsG74PhyH_hhnBUYK7Z31EhiuW9cQ46CTDD9cMLLvTR05IuM5nRcLOAqpJU/s640/petola3.jpg)
Salam bahagia buat teman-teman...
Hari selasa lepas ,saya masak Sayur Petola Ular tapi kali ini di sumbatkan pula isi ikan di tengah-tengah sayur dan di masak seperti biasa.
Resipinya....
Sumber:daridapursuzana
Bahan-bahan
- 3 batang sayur petola ular saiz kecil-potong sepanjang 2 inci dan buang bijinya di tengah.
- isi ikan tenggiri secukupnya(atau apa-apa ikan pilihan)
- 1 kotak kecil santan
- 1 ekor ikan-rebus sebentar dan ambil isinya.
- 3 ulas bawang merah
- 1 sudu teh biji lada hitam
- garam/gula secukupnya
- 1 biji cili api
- Sumbatkan isi ikan ke dalam sayur petola hingga penuh dan ketepikan.
- Tumbuk bawang merah ,biji lada hitam dan isi ikan sehingga lumat.
- Masukkan santan dan tambahkan air secukupnyake dalam periuk.
- Tambahkan bahan tumbuk dan cili padi dan kacau rata.Bila mula mendidih,masukkan sayur petola ular yang telah di sumbat ikan tadi dan kacau sebati.
- Bila mula mendidih,masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
##sayur ini kurang rasa lemaknya dan agak kurang pekat kerana saya menggunakan santan kotak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan