Sabtu, 7 Julai 2012

COKLAT HOMEMADE DWI-WARNA

COKLAT HOMEMADE DWI-WARNA
Sumber:blog Resipi coklat.tenkiu!

Bahan-bahan

Coklat compound. 
  • Boleh pilih sama ada ingin menggunakan coklat gelap (dark chocolate), coklat putih (white chocolate) atau coklat susu (milk chocolate)
  • Bahan-bahan yang anda ingin jadikan sebagai inti atau diletakkan di atas coklat – kismis, almond, kacang, dan sebagainya. Ini hanyalah sekadar pilihan sahaja.
Nota tambahan :
Terdapat beberapa jenama coklat compound yang boleh anda beli di kedai bahan kek. Antara brand yang selalu digunakan adalah brand Beryl, Colatta, Selborne.Saya menggunakan Colatta

Alatan Untuk Membuat Coklat Homemade

Anda juga perlu menyediakan peralatan seperti berikut
Coklat mould
  • Terdapat pelbagai bentuk menarik seperti bentuk hati/love, bentuk bunga ros, dan sebagainya.
Piping bag 
  • untuk memudahkan anda memasukkan coklat cair ke dalam mould. Kalau tiada piping bag, anda masih boleh memasukkan coklat cair menggunakan sudu.

Resepi Coklat Homemade cara membuatnya

  • Sebelum anda dapat menggunakan coklat mould, anda hendaklah mencairkan coklat compound terlebih dahulu. Caranya adalah dengan menggunakan teknik double boiler. 
  • Panaskan air dalam satu bekas, letakkan coklat dalam bekas lain dan masukkan bekas yang mengandungi coklat tadi dalam air yang sedang dipanaskan.
  • Setelah coklat cair, isikan piping bag dengan coklat cair dan masukkan cairan coklat ke dalam mould satu persatu.Boleh juga letak pewarna yang di sukai.
  • Jika anda ingin meletakkan inti, masukkan coklat cair separuh sahaja ke dalam mould coklat.
  • Sejukkan lapisan tersebut di dalam peti ais. Bila sudah agak-agak keras sedikit, letakkan inti di atas lapisan tersebut. Kemudian sambung semula kerja memasukkan coklat cair untuk menutup inti coklat anda.
  • Sejukkan dalam peti ais.Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan