Jumaat, 31 Ogos 2012

IKAN TONGKOL REBUS AIR ASAM

Salam bahagia buat semua...
Selamat menyambut hari merdeka ke-55.

Semasa bulan Syawal ni banyak betul jemputan kenduri.Kebanyakkan rumah di Kelantan mengadakan kenduri semasa hari raya.Gulai sana,gulai sini sampai badan dah naik berlemak!.Jadi kat rumah saya cuma masak menu yang kurang berlemak pula.Di dalam resepi sebenar ia menggunakan Ikan Kembung.Oleh kerana dalam peti Doraemon saya hari tu tak ada Ikan Kembung,saya capai Ikan Tongkol sahaja.Di Kelantan ia di panggil Ikan Aya.

IKAN TONGKOL REBUS AIR ASAM
Olahan dari:decochoco.blogspot.com/Resepi Ikan Kembung rebus air asam.thanks
                   

Bahan-bahan
  • 2 ekor ikan kembung/separuh ikan tongkol
  • 1 cawan air
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 biji cili merah-1/2 di hiris halus
  • 4 biji cili api merah dan hijau
  • 1/2 sudu teh belacan bakar
  • 1/2 labu bawang besar-hiris halus
  • 1/2 biji tomato -potong dadu
  • 1/2 sudu teh pes asam jawa-boleh di lebihkan jika suka
  • jus limau nipis secukup rasa
  • garam/gula atau sos ikan secukup rasa
Cara membuatnya
  • Rebus ikan di dalam kuali hingga air rebusan mendidih.
  • Tuang air rebusan ke dalam mangkuk lain dan biar ikan masak dalam kuali.
  • Tumbuk 1/2 biji cili merah dan hijau,bawang merah,belacan bakar dan campurkan dengan asam jawa.
  • Bancuhkan bahan tumbuk dengan air rebusan ikan tadi.
  • Masukkan bawang hiris,cili merah,tomato dadu,garam,gula atau sos ikan dan perahkan jus limau nipis(boleh ganti dengan cuka).
  • Letakkan ikan yang telah siap di rebus dan siramkam kuah tadi ke atas ikan.
  • Sedia untuk di makan dengan nasi panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan