Satu lagi resipi puding di bulan Ramadhan ini.Oleh kerana saya tidak berapa suka membeli kuih,selang 2-3 hari sekali saya akan membuat dessert/puding untuk di makan semasa berbuka nanti,biasanya saya akan membuat separuh dari adunan asal supaya cepat habis dan dapat buat yang lain pula.Puding ini agak lembik sedikit.Jadi kepada sesiapa yang ingin membuatnya bolehlah menambahkan sedikit tepung kastard lagi supaya ia keras sedikit.
PUDING JAGUNG LAPIS BISKUT
Sumber:resipi chef hanieliza
Bahan A
- 1 1/2 cawan jagung krim dalam tin
- 1 tin susu sejat(400 ml.)
- 1 cawan air
- 1 cawan gula
- 2 sudu makan tepung jagung
- 2 sudu makan tepung kastard boleh letak 3 sudu jika ingin keras sedikit
- 2 sudu makan marjerin/mentega
- biskut keju tawar secukupnya saya guna jenama Ritz)
- buah koktel dalam tin saya guna buah peach dalam tin dan anggur
- Masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk dan kacau rata.
- Masak di atas api perlahan sambil terus mengacau sehingga pekat.
- Masukkan marjerin/mentega dan kacau lagi sehingga berkilat.Tutup api.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian,sendukkan satu bahagian ke dalam loyang dan ratakan.
- Susun biskut keju di atas adunan puding dan ulangi melapis dengan adunan puding hingga siap.
- Bahagian atas sekali akhiri dengan lapisan puding.
- sejukkan dalam peti ais dan hias dengan buah-buahan koktel.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan