Salam bahagia buat semua...
Wordless...otak dok setting nak tidur!.taip resepi terus..
TERUNG KICAP PEDAS
Sumber:CMG
Bahan-bahan
- 2 biji terung biru
- 1 genggam ikan bilis
- 1 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap manis
- 2-3 titik minyak bijan
- hirisan daun bawang
- cili merah-buang biji dan dadu kecil
Bahan tumbuk lumat
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji cili merah
- 6 bii cili padi
Cara membuatnya
- Terung di buang sedikit kulitnya,hiris serong dan rendam.Ikan bilis direndam 10 minit,toskan dan perah sedikit.
- Toskan terung tadi dan lap kering dengan kitchen paper. Panaskan non-stick pan,tuang 1 sudu besar minyak zaitun/minyak masak,ratakan dan masukkan terung.
- Goreng hingga terung lembut dan keperangan pada kedua-dua bahagian dengan api kecil.Angkat dan susun dalam bekas sesuai.
- Ikan bilis di goreng sehingga garing.Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali,tumis bahan tumbuk hingga garing.Masukkan sos tiram dan kicap manis,kacau dan tuang sedikit air.
- Masak hingga pekat,gunakan api kecil.Akhir sekali masukkan minyak bijan,kacau rata dan matikan api.
- Tuangkan kesemuanya ke atas terung,ratakan dan tabur ikan bilis goreng,hirisan daun bawang dan cili merah yang di dadu tadi.
- Hidangkan segera bersama lauk lain dan nasi putih atau bubur nasi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan