Bestnya dapat makan Apam balik yang di buat sendiri.Biasanya di beli kat pasar malam sahaja.Tetapi oleh kerana anak-anak sukakannya saya cuba membuatnya pula setelah jumpa resepi yang mudah ini kat dapur ibundo.Oleh kerana teruja membuat sendiri letak intinya banyak sikit sampai meleleh keluar kat tepi-tepinya.Teksturnya lembut dan tidak rangup.Walaupun tak sesedap yang di buat kat kedai tapi puas hati dapat makan Apam balik yang intinya banyak!...
APAM BALIK
Sumber: Norzailina Nordin. (Belajar memasak langkah demi langkah)
dapur ibundo.blogspot
Bahan-bahan
- 150 gm tepung gandum
- 1 sudu teh yis segera
- 35 gm gula kastor
- 20 ml air suam
- 2 biji telur
- 50 ml minyak masak
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh air
- garam secukupnya
Bahan tabur
- 100 gm kacang goreng
- 50 gm gula kasar
- 100 gm jagung berkrim
- Campurkan gula kastor, garam dan tepung gandum.
- Masukkan yis dan kacau rata
- Tuangkan telur dan minyak masak. Gaul sebati.
- Tambah air dan pukul sebentar.
- Satukan soda penaik dan air. Tuang ke dalam adunan dan kacau lagi sehingga sebati.
- Tutup adunan dan biarkan selama 1/2 jam. Kacau bila mahu digunakan.
- Panaskan kuali leper.Lenser dengan sedikit minyak.Ambil sesenduk adunan dan ratakan di dalam kuali.
- Bakar atas api perlahan sehingga berlubang-lubang.Taburkan gula pasir, kacang tanah yang telah ditumbuk kasar dan jagung berkrim.
- Bila masak, lipat dua dan angkat.
Memang sedap buat apam balik sendiri...bersih!
BalasPadamBetul tu Amie,yang paling penting ia bersih.
BalasPadam