If you want your life to be a magnificent story ,then begin by realizing that you are the author and everyday you have the opportunity to write a new page.
I'm not a chef but I'm passionate about food - the tradition of it, cooking it, sharing it!
Sabtu, 5 Januari 2013
BUTIR NANGKA
Salam bahagia buat semua..
Hari ini saya bercuti sehari menghabiskan baki cuti tahun lepas yang tak habis-habis lagi.Di tambah lagi dengan cuti dalam tahun ni, makin bertambah banyak lagilah!.nanti bila sampai hujung tahun tak habis lagi.Petang semalam masuk dapur buka kelas buat butir nangka.Jumpa pula beberapa ulas buah nangka yang dah lama duk dalam peti ais.Bila letak dalam kuah ..dah hilang warna kuningnya..hee..hee.
BUTIR NANGKA
Sumber:yana@my resepi
Bahan-bahan
4 cawan tepung beras pulut
air
sedikit kapur makan
secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
Bahan untuk kuah
santan dari setengah biji kelapa
gula
1 sudu makan halba
garam
daun pandan
hirisan nangka saya tambah
hirisan halia -racik halus saya tambah
Cara membuatnya
Masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna.Kacau.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan.Tambah air ikut keperluan.
Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentel.bila masak ia akan timbul.
Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
Untuk kuahnya
Masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.Tambahkan gula dan garam semanis dan secukup rasa.
Bila dah siap bolehlah dicampurkan butir nangka dan hirisan nangka bersama kuahnya.Sedia untuk dihidang.
Lebihkan santan kalau nak kuah banyak.Begitu juga dengan halba.Boleh ditambah sukatannya kalau suka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan