Selamat bercuti buat semua semoga hari-hari yang berlalu ini banyak memberi faedah untuk diri kita dan keluarga.Banyak jemputan makan yang di terima,asal cuti sahaja akan ada majlis kahwin dan makan-makan.Minggu ini ,minggu makan !.
Kat rumah hari ini buat kuih Bingka kentang dari resepi Kak Hanieliza yang tersiar dalam majalah Saji bulan Februari.Rasanya yang tidak manis sangat amat sesuai dengan selera saya.Keluaran bulan ini kebanyakkan resepi berasaskan kentang dan salah satunya adalah Bingka kentang ini.
BINGKA KENTANG
Sumber:Majalah Saji Februari(Kak Hanieliza)
Bahan-bahan
5 biji ubi kentang-saiz sederhana
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 cawan gula
3 sudu makan mentega
3 biji telur
2 sudu besar bijan-goreng tanpa minyak
sedikit pewarna kuning
sedikit garam
sedikit minyak masak-sapu pada loyang
Cara membuatnya
- Rebus kentang sehingga empuk.Toskan airnya
- Masukkan kentang dan santan ke dalam pengisar.Kisar hingga sebati.
- Masukkan semua bahan lain kecuali bijan ke dalam pengisar.Kisar lagi hingga sebati.
- Panaskan ketuhar pada suhu 170'C .Sapukan minyak pada loyang 7x7 inci.
- Tuang rata bahan yang di kisar tadi dalam loyang dan tabur bijan ke atasnya.
- Bakar selama 60 minit atau sehingga masak.
- Biarkan kuih betul-betul sejuk dan potong .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan