Sabtu, 16 Februari 2013

PUFF COKLAT PISANG


Salam bahagia buat semua..

Saya menghabiskan cuti hari ke -3 ini dengan menerima kedatangan tetamu.Bangun masak pukul enam pagi lagi dan hampir pukul sepuluh barulah siap sepenuhnya.Tengahari ada lagi tetamu datang dan sebelah petang ada lagi orang datang memasang lampu kat dapur.Itupun kira tetamu juga!.tetamu datang membawa seribu rahmat  buat rumah kita.Hari yang penuh dengan keberkatan..
Saya buat Puff coklat pisang yang menjadi kesukaan anak -anak .. tentunya sebab ia ada coklat!  kena buat coklat lebih sikit ,nanti masa makan coklat di tambah lagi ke dalam puff..
 
PUFF COKLAT PISANG 
Sumber:Majalah keluarga Sept.2008

Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan

3 keping paratha Kawan
3 biji pisang-hiris bulat
1 biji kuning telur -di pukul sedikit  
coklat ganache secukupnya(coklat masakan di cairkan dan di tambah dengan krim putar)

Cara membuatnya
  • Di dalam mangkuk campurkan hirisan pisang dengan coklat ganache dan gaul sehingga rata.
  • Keluarkan paratha dari freezer dan nyah -beku sekejap.Potong kepada dua bahagian.
  • Letakkan adunan coklat pisang dan lipat dua paratha tersebut.Lekatkan tepinya dan dengan menekan secara perlahan menggunakan garfu.
  • Sapu dengan telur di atas permukaan paratha sehingga rata.
  • Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 190'C selama 10 minit sehingga paratha menjadi warna coklat keemasan dan mengembung lapisannya.
  • Sejukkan sebentar sebelum di potong. 

4 ulasan: