KERABU SOTONG
Sumber:Buku sajian tradisi Chef Wan
Bahan-bahan
500 gm sotong
2 biji mangga hijau-di kupas dan hiris halus
60 gm udang kering-digoreng
10 ulas bawang merah-hiris halus
2 batang serai -hiris halus
2 helai daun limau purut-hiris halus
15 tangkai daun pudina saya ganti dengan daun ketumbar
8 biji cili padi-hiris halus saya ganti dengan lada merah besar
6 sudu besar sos ikan/secukup rasa
6 sudu besar gula melaka-di parut
3 ulas bawang putih-dicincang
2 sudu besar bijan-goreng tanpa minyak tak letak
2 biji limau nipis-ambil jusnya
1 biji tomato-buang biji dan potong nipis saya tambah
Cara membuatnya
- Cucikan sotong dan buang hitamnya.Kemudian rebus sehingga masak dan tuskan.Sejukkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk.
- Masukkan kesemua bahan termasuk sotong ke dalam mangkuk dan gaulkan sehingga sebati dan secukup rasa yang diinginkan.
- Letakkan di atas pinggan dan bolehlah di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan