Telur Ikan Tenggiri ini sedap di makan goreng dengan resepi yang mudah dan sedap juga di masak lemak kuning.Saya menggunakan minyak zaitun sahaja kerana telur ikan sesuai di goreng dengan minyak yang sedikit dan di goreng sebentar sahaja supaya tidak keras.
TELUR IKAN GORENG
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
250 gm telur ikan- bersihkan dan potong pendek,di belah tengah
garam secukup rasa
1 sudu teh kunyit serbuk
250 gm telur ikan- bersihkan dan potong pendek,di belah tengah
garam secukup rasa
1 sudu teh kunyit serbuk
1 sudu teh serbuk lada hitam
sedikit serbuk lada sulah
1 labu bawang besar ~ dihiris bulat
4 tangkai daun bawang dan daun sup-potong panjang
1 labu bawang besar ~ dihiris bulat
4 tangkai daun bawang dan daun sup-potong panjang
2 biji cili merah- dipotong serong
sedikit minyak zaitun-utk.menggoreng
sedikit air
Cara membuatnya
- Gaul sebati telur ikan dengan garam,serbuk lada hitam serbuk kunyit dan lada sulah.Ketepikan sebentar.
- Panaskan sedikit minyak zaitun dan goreng telur ikan hingga masak dan garing.Tambahkan sedikit air.
- Masukkan kesemua bahan-bahan seperti lada merah dan daun bawang serta juga bawang besar dan goreng sekejap lagi.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Telur ikan peberet kak Ros dulu dan selamanya..sedapkan??
BalasPadammemang sedap kak ros kerana ia lembut sangat.
PadamKalau jumpa telur ikan... sedap makan ratah2!
BalasPadampeberet saya tu macam Amie juga, suka ratah2
Padampebret saya ni kak...dapnyeerrr
BalasPadamye la Rohah kalau makan tu siap menambah lagi!
Padam