Hari ini saya postkan satu lagi lauk kegemaran kami yang selalu di buat di dapur saya iaitu Burung puyuh goreng berempah.Dulu-dulu saya tak makan Burung puyuh ni tapi selalu masakkan untuk My bodyguard.Lama-lama saya 'termakan'sama dan jadi suka pula sebab ianya sedap digoreng garing-garing dan di makan bersama nasi putih.Jom tengok resepinya..
PUYUH GORENG BEREMPAH
Resepi:zalinah.blogspot.com/Thanks
Bahan-bahan(utk. 10 ekor)
10 ekor burung puyuh
2 sudu besar rempah kari
Bahan kisar
4 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit
4 batang serai
3 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan manis
garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar tepung beras
Bahan taburan saya tambah
1 labu bawang besar-potong bulat
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
Cara membuatnya
- Burung puyuh di bersihkan dan toskan airnya.Masukkan ke dalam mangkuk dan masukkan semua bahan kisar dan bahan-bahan lain.Gaul sebati.Perap selama 2 jam.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng Burung puyuh hingga kekuningan dan garing.
- Angkat dan toskan minyak.Ketepikan.
- Bawang besar di goreng bersama lada merah dan lada hijau hingga sedikit layu dan kemudian di taburkan di atas Burung puyuh goreng.Hidangkan panas-panas bersama nasi putih.
Sedaplah nampk mcm ayam goreng
BalasPadamTak penah mkn lg selalu ada telur puyuh je