Selasa, 1 Oktober 2013

MARBLE BLUEBERRY CHEESE BROWNIES

As-Salam buat semua...
Resepi hari ini ialah Marble blueberry cheese brownies yang sangat sedap ni.Selain dari kek coklat yang ada topping ganache, anak-anak saya amat suka makan Brownies coklat(saya pun suka juga!).Sekejap sahaja dah habis.Resepi asalnya adalah Marble cheese brownies cuma ia di tambah pula dengan blueberry filling di atasnya untuk membentuk corak marble.

MARBLE BLUEBERRY CHEESE BROWNIES
Sumber:rinnchan.fotopages.com/Tq!..

Bahan-bahan
250 gm butter
1 cawan serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan gula kastor      saya letak 1 cawan
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 175'C.Alas loyang 10 x10 dengan baking sheet.Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah untuk mengeluarkan brownies.
  • Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat.
  • Cairkan butter.Masukkan serbuk koko dan kacau rata
  • Handwhisk gula dan telur.Masukkan ke dalam acuan butter dan koko tadi.Kacau sebati.
  • Masukkan pula susu cair dan kacau sebati.
  • Masukkan tepung yang telah di ayak tadi sedikit demi sedikit sambil di kacau hingga sebati.Akhir sekali masukkan esen vanila dan kacau rata.
  • Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan.Tinggalkan sedikit untuk membuat corak marble atas lapisan cheese nanti.
  • Bakar selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah
Bahan-bahan untuk lapisan cheese
250 gm cream cheese
1 cawan gula kastor    saya letak 1/2 cawan
1 biji telur gred B
blueberry filing

Cara membuatnya
Pukul cream cheese hingga gebu.Masukkan gula dan pukul  lagi hingga  sebati.
Kemudian akhir sekali masukkan telur dan pukul hingga sebati.

Selepas 20 minit keluarkan brownies dari oven.Tuangkan adunan cheese dan ratakan.
Paipkan adunan brownies tadi dan blueberry filling ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa.
Masukkan semula ke dalam oven dan bakar lagi selama 15 minit atau sehingga cheese masak(saya suka nampak cheese perang seperti dalam gambar)
Biarkan sejuk dahulu sebelum di potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan