Ubah selera sikit hari ni,makan maggi pula,malas nak masak ,buat maggi saja.Selalunya masak maggi dengan kuahnya satu mangkuk besar tambah macam-macam sampai tak habis makan tapi kali ini buat Murtabak maggi pula.Ianya sedap di makan bersama sos cili.Boleh guna apa-apa perisa maggi yang di sukai,yang kat atas tu saya guna perisa ayam.
MURTABAK MAGGI
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
1 bungkus maggi-perisa pilihan
1 biji telur
1/2 biji bawang besar-dadu
1 pokok daun bawang/ketumbar-hiris halus
1 batang jejari ketam-di celur
1 batang sosej-di celur
1 biji lada merah
Cara membuatnya
- Didihkan air dan celur maggi hingga lembut.Tos dan ketepikan.
- Cili merah,jejari ketam,sosej,lada merah dan daun bawang/daun ketumbar di hiris halus.
- Campurkan kesemua bahan hiris dan bawang besar dalam satu mangkuk bersama dengan telur dan perencah maggi.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper.
- Tambahkan maggi celur tadi bersama ke dalam adunan telur dan gaul rata.
- Tuangkan adunan maggi dan masak dengan api perlahan.Balikkan kedua-dua belah hingga kelihatan warna kuning keemasan.
- Angkat dan hidangkan bersama sos cili .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan