As-Salam buat semua..
Laku dan cepat saja habis Jeli kelapa ni dalam cuaca yang panas begini.Saya bekukannya dalam bekas-bekas kecil dan simpan dalam peti ais.Sejuk dan nyaman tekak ,tak puas makan lepas satu-satu kena culik!.Kebetulan pula buah kelapa muda tengah berbuah dengan banyaknya kat belakang rumah.Nanti nak ulang buat lagi sebab dah ada orang tu request suruh buat lagi.
JELLY KELAPA
By:Kak Nor/Secubit garam.Thanks.
Bahan-bahan
1 paket agar-agar serbuk(10 gm)
2.6 liter air kelapa muda isi kelapa muda
11 sudu besar gula saya letak 8 sudu besar
3 helai daun pandan
Cara membuatnya
- Masukkan air kelapa muda,serbuk agar-agar,gula dan daun pandan ke dalam periuk.
- Masak hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
- Padamkan api.
- Biarkan sejuk sedikit dan bolehlah di masukkan ke dalam bekas yang di sukai.
- Sejukkan dalam peti ais dan bila dah sejuk bolehlah di makan.
dengan air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.
salam kak su..
BalasPadamsedap ni musim panas sekarang ni makan jelly kelapa ni..sya pun dah lama x buat..
Ye la sejuk mata memandang sejuk lagi tekak menelannya.
Padam