Jumaat, 2 Mei 2014

KARI IKAN PARI

As-Salam buat semua...
Hari ini saya postkan satu lagi resepi ikan yang menjadi kesukaan my bodyguard iaitu Kari ikan pari.Ikan pari segar selalu saya beli kat pasaraya Maidin.Biasanya ia di jual dalam bentuk kepingan. Kalau nampak kepingan yang segar-segar tu memang terus saja tangkap!.saya biasanya beli untuk sekali masak sahaja kerana hanya kami berdua saja yang makan...

KARI IKANPARI
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
1/2 kg Ikan pari
3 sudu besar rempah kari ikan Adabi
1 tangkai daun kari
1 sudu besar cili kering kisar
santan pekat atau susu cair secukupnya
4 biji bawang merah-hiris
2 ulas bawang putih -hiris
1 inci halia-hiris
air asam jawa secukupnya
sedikit minyak canola untuk menumis
air secukupnya untuk kuah
garam dan gula untuk perasa

Cara membuatnya
  • Bersihkan Ikan pari,potong dan ketepikan.
  • Panaskan minyak canola dan tumiskan bawang merah,bawang putih ,daun kari dan halia hingga naik baunya.
  • Masukkan cili kering kisar dan goreng sebentar hingga cili masak.
  • Rempah kari ikan di campurkan dengan 1cawan air dan di jadikan pes.
  • Tambahkan rempah kari ikan dan tumiskan lagi hingga rempah naik baunya dan masak.Guna api sederhana.
  • Tambahkan santan pekat dan air secukupnya untuk di jadikan kuah kari.
  • Bila kuah mendidih,masukan kepingan ikan pari.
  • Biarkan ia mendidih sekali lagi dan tambahkan air asam jawa,gula serta garam secukupnya.
  • Bila kuah kelihatan sedikit pekat,bolehlah di angkat.
  • Kari Ikan pari ini boleh juga di tambah sayuran bendi ke dalamnya jika suka.

2 ulasan:

  1. nampak sedap la kak su..dah lama sya x makan ikan pari ni..huhu..

    BalasPadam
  2. awak tu Wana semuanya sedap,macam kak su juga he..he

    BalasPadam