Jumaat, 10 Oktober 2014

PUDING PANDAN COKLAT

As-Salam buat semua..
Satu lagi resepi puding yang telah saya try buat semalam.Sedap puding ni bila makan sejuk-sejuk.Jom tengok resepinya..

PUDING PANDAN COKLAT
Resepi:Majalah Saji Julai 2013

Bahan A
20 gm agar-agar serbuk
1 tin susu pekat manis      saya letak ikut manis sendiri
2 tin santan(ikut sukatan tin susu pekat)
8 helai daun pandan
1 tin air(ikut sukatan tin susu pekat)

Bahan B
10 gm agar-agar sebuk
4 sudu besar serbuk koko
1 tin susu cair
6 sudu besar gula pasir
2 biji telur

Cara membuatnya
  • Satukan air dari bahan A dengan daun pandan.Kisar lumat dan tapis.Ketepikan.
  • Sediakan bahan B.Telur di pukul dan ketepikan.
  • Satukan bahan B yang lain dalam periuk dan didihkan selama 5 minit.Setelah mendidih,matikan api dan tuangkan telur.Kacau rata.Tuangkan dalam acuan dan biarkan beku.
  • Sementara itu kita sediakan bahan A.Satukan semua bahan kecuali air daun pandan.Biarkan mendidih selama 5 minit.
  • Ambil sedikit adunan dan asingkan,agak-agak satu tin sukatannya.
  • Selebihnya tinggalkan dalam periuk dan tuangkan air daun pandan tadi dan masak semula.Biarkan mendidih sekali lagi.
  • Tuangkan sebahagian adunan pandan di atas adunan koko yang telah beku.
  • Lapisan ketiga ialah lapisan putih yang di asingkan tadi.Akhir sekali lapisan pandan lagi.
*Sementara lapisan itu mengeras dan terjadi pembekuan adunan,ia boleh di cairkan semula dengan memanaskannya.

2 ulasan: