Satu lagi resepi puding yang telah saya try buat semalam.Sedap puding ni bila makan sejuk-sejuk.Jom tengok resepinya..
PUDING PANDAN COKLAT
Resepi:Majalah Saji Julai 2013
Bahan A
20 gm agar-agar serbuk
1 tin susu pekat manis saya letak ikut manis sendiri
2 tin santan(ikut sukatan tin susu pekat)
8 helai daun pandan
1 tin air(ikut sukatan tin susu pekat)
Bahan B
10 gm agar-agar sebuk
4 sudu besar serbuk koko
1 tin susu cair
6 sudu besar gula pasir
2 biji telur
Cara membuatnya
- Satukan air dari bahan A dengan daun pandan.Kisar lumat dan tapis.Ketepikan.
- Sediakan bahan B.Telur di pukul dan ketepikan.
- Satukan bahan B yang lain dalam periuk dan didihkan selama 5 minit.Setelah mendidih,matikan api dan tuangkan telur.Kacau rata.Tuangkan dalam acuan dan biarkan beku.
- Sementara itu kita sediakan bahan A.Satukan semua bahan kecuali air daun pandan.Biarkan mendidih selama 5 minit.
- Ambil sedikit adunan dan asingkan,agak-agak satu tin sukatannya.
- Selebihnya tinggalkan dalam periuk dan tuangkan air daun pandan tadi dan masak semula.Biarkan mendidih sekali lagi.
- Tuangkan sebahagian adunan pandan di atas adunan koko yang telah beku.
- Lapisan ketiga ialah lapisan putih yang di asingkan tadi.Akhir sekali lapisan pandan lagi.
assalam
BalasPadamyumyumm sedapnya
sejukkan tekakdgn puding
cantik gabungan hijau coklat
thanks ..,jemput makan
BalasPadam