Isnin, 24 November 2014

PAU KELAPA

As-Salam buat semua..
Selalunya saya buat Pau inti kacang merah,kali ini try buat Pau inti kelapa muda pula.Intinya boleh di buat dengan kelapa muda campur gula melaka atau pun di campur gula putih.Dua-dua pun sedap..jom lihat resepinya.

PAU INTI KELAPA.
Sumber:When a working mother cooks  thanks

Bahan-bahan
500 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 paket mauripan(11 gm)
5 helai daun pandan
350 ml air suam
2 sudu besar marjerin/mentega
2 sudu teh gula
1 sudu teh pewarna hijau
daun pisang/kertas alas pau

Untuk inti kelapa
1 biji kelapa muda parut  
2-3 keping gula melaka 
gula pasir jika ingin lebih manis
1 sudu teh garam
1 mangkuk kecil air
2 helai daun pandan

Cara membuatnya
sediakan doh
  • Kisar daun pandan dengan air suam dan tapiskan.Satukan air suam dengan yis.Masukkan sedikit pewarna hijau supaya lebih terang.
  • Di dalam bekas penguli,satukan marjerin/mentega dan gula.Putar hingga hancur dan sebati.
  • Masukkan bancuhan yis dan tepung,baking powder secara berselang-seli dan uli selalu hingga menjadi doh yang kental.
  • Biarkan doh yang siap di uli supaya kembang.
  • Ketepikan untuk 15-20 minit.
* perlu di ingat,sukatan tepung adalah subjektif kerana ia mengikut mutu tepung.

Sediakan intinya
  • Hancurkan gula melaka dengan memasaknya bersama semangkuk kecil air dan daun pandan.
  • Tambahkan sedikit garam dan gula putih jika perlu.
  • Bila sudah hancur,masukan kelapa muda parut dan kacau sebati.
  • Masak hingga air gula melaka menyerap dan sedikit kering.Ketepikan.
  • Panaskan periuk kukusan hingga mendidih.
Ambil sedikit doh,leperkan di atas tapak tangan,letak inti di tengah-tengah doh dan bungkus inti berbentuk bulat.
Letakkan pau di atas daun pisang /kertas yang di potong 1inci x 1inci.
Kukus pau selama 7 minit.Jangan kukus terlalu lama kerana pau ini akan turun semua kerana oversteamed.

4 ulasan: