Selasa, 6 Januari 2015

PULUT INTI

As-Salam buat semua..
Pulut inti yang menjadi kesukaan saya sejak dulu-dulu lagi.Dalam nak mengurangkan makan kuih yang manis,akhirnya saya 'termakan' juga pulut ni.Dah kelapa parut muda banyak dalam peti sejuk jadi semua kuih yang pakai kelapa parut muda saya nak cuba(salahkan kelapa muda pulak).Pulut inti yang di jual tak puas makan sebab intinya sedikit sahaja.Bila dah buat sendiri,mestilah kurang manis sikit dan letak inti pun lebih sikit.Agak terkial-kial juga untuk membungkusnya kerana tangan saya ni pakar dalam bidang lain bukan dalam bidang bungkus -membungkus ni!....

PULUT INTI
Sumber:duniacikguwan.blogspot thanks

Bahan-bahan  thanks
1 biji kelapa muda parut
1 keping gula melaka
1 senduk gula pasir   
1 sudu teh garam
1/2 cawan air
1 helai daun pandan-koyak dan simpulkan.
**saya tidak menggunakan gula pasir tetapi melebihkan sukatan gula melaka mengikut kesesuaian manis sendiri.

Cara membuatnya
  • Masukkan air,gula melaka dan daun pandan dan kacau hingga gula melaka larut.
  • Kemudian masukkan kelapa muda parut dan garam serta di kacau hingga bergaul sebati.
  • Kacau hingga inti menjadi lembab seperti dalam gambar.
Bahan untuk pulut
  • 3 pot kecil beras pulut-rendam selama 2 jam
  • 1 biji kelapa di ambil santan dalam 1 1/2 cawan
  • garam secukup rasa-campur dengan santan
  • 2-3 helai daun pandan
bahan lain
  • daun pisang secukupnya
Cara membuatnya
  • Kukus pulut bersama daun pandan hingga naik wap.
  • Kemudian angkat dan gaul dengan santan.
  • Kacau dengan senduk kayu supaya beras pulut tidak hancur.
  • Alas daun pandan di dasar pengukus dan masukkan pulut yang telah di gaul tadi.
  • Kukus sekali lagi hingga naik wap.Angkat dan keluarkan daun pandan.
  • Semasa pulut masih panas-panas,kacau lembut hingga jadi berkilat dan bergaul sebati.
  • Ambil daun pisang,potong empat segi dan letakkan pulut.
  • Letakkan inti di atas pulut dan bungkus seperti dalam gambar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan