Sabtu, 13 Jun 2015

SOTONG SUMBAT MASAM MANIS

As-Salam buat semua..
Selepas sotong ni di hidangkan di atas meja makan semua orang sangka,saya masak sotong yang ada telur.Si tukang beli pula siap tanya,masa bila pula dia beli sotong bertelur.Best juga makan sotong sumbat ni sebab ada inti di dalamnya.Resepi ini menggunakan minyak yang sedikit,jadi saya menggunakan minyak Canola dan kuali non-stick.Let's try masak..

SOTONG SUMBAT MASAM MANIS
Sumber:Resrpi Mudah/FB...thanks

Bahan-bahan
5 ekor sotong-buang kulit


1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
*semua bawang di mayang 

5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili boh/cili kering kisar
1 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula /secukup rasa

Bahan sumbat
200 gm udang/4 ekor udang-potong kecil
2 biji telur
 *
2 biji bawang merah
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 pokok daun bawang
1 pokok daun sup
*di hiris halus
1 sudu besar minyak masak
sayur campur frozen
garam secukup rasa

Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dan tumis bahan di hiris halus dan udang.Kacau rata.
  • Masukkan telur dan biarkan separuh masak,kacau dan hancurkan.
  • Masukkan garam,daun sup dan bawang serta sayur campur dan kacau hingga masak.Tutup api dan ketepikan.
  • Ambil sotong dan masukkan bahan sumbat ke dalam badan sotong dan tutup dengan kepala sotong.Sematkan  dengan lidi.
Cara membuat kuah
  • Panaskan minyak dan tumis bawang besar,bawang putih hingga naik bau.Masukkan cili kisar dan tumis sampai cili masak.
  • Masukkan sos tomato,sos cili dan gula.Kacau rata.tambah sedikit air jika perlu.
  • Masukkan sotong sumbat dan masak hingga mendidih.
  • Bila sotong telah masak,angkat dan bolehlah di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan