Khamis, 9 Julai 2015

NASI MENTEGA KISMIS

As-salam buat semua..
Nasi mentega kismis ini harum baunya bila sudah masak.Aroma mentega cukup enak sekali.Nasi ini boleh di makan dengan pelbagai jenis lauk.Azim suka makan nasi ni tapi kismis tu semuanya di kumpul tepi pinggan.Saya masak nasi ni untuk berbuka puasa dan di gabungkan dengan Ayam ungkep,ringkas sahaja cuma satu jenis lauk.Pelengkapnya pula salad iceberg dan tomato.Bertambah-tambah lah makan nasi 4 orang tetamu dapur'saya hari itu.Lupa pula nak tabur bahan hiasan semasa gambar di ambil,nak cepat sangat,waktu berbuka dah dekat!.Let's try masak..

NASI MENTEGA KISMIS
Sumber:Dapur Tanpa Sempadan..thanks

Bahan-bahan
4 cawan beras Basmathi,cuci dan rendam 25 minit.Toskan.
5 cawan air
1 cawan susu sejat IDEAL
1 kiub ayam Maggi
2 sudu besar mentega
garam secukup rasa
1/3 cawan kismis

Bahan tumis
1 biji bawang besar-dadu
2 ulas bawang putih-hiris
1 batang serai-titik
1 helai daun pandan -simpul
1 inci halia-hiris nipis
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih 
2 biji buah pelaga

Bahan hiasan
hirisan daun bawang/daun sup
bawang goreng

Cara membuatnya
  • Dalam kuali,cairkan mentega.Masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum.
  • Masukkan beras dan kacau hingga mesra,masak 1-2 minit .
  • Masukkan kiub ayam,hancurkan daN gaul rata.
  • Alih beras ke dalam rice cooker,tuang susu dan air(sukatan air mengikut brand beras basmathi).Kacau rata.
  • Tambah garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa.
  • Bila kering,taburkan kismis dan biar nasi betul-betul masak.Gaul nasi dengan chopstick.Biar sekejap.
  • Taburkan bahan-bahan hiasan sebelum di hidangkan bersama lauk kegemaran serta acar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan