Projek nak sisihkan telur putih ,kiwi dan anggur merah keluar dari peti sejuk.Gandingan mereka bertiga sesuai di buat pavlova dengan tambahan krim putar yang dah separuh di gunakan sebelum ini.Simpan lama-lama nanti rosak pula.Sesuaikan di gandingkan dengan buah-buahan yang rasa masam sedikit kerana Pavlova ini teramatlah manisnya.Boleh juga di buat dalam saiz mini Pavlova.Dessert kesukaan my bodyguard..saya?makan sikit saja,manis sangat!.Let's try baking..
PAVLOVA
Sumber: masam manis. thanks
Bahan-bahan
4 biji putih telur
1 cawan gula kastor letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan
Cara membuatnya
- Sediakan loyang.Alas loyang dengan baking paper.
- Lorekkan atas baking paper bulatan berdiameter 8 inci.
- Terbalikkan kertas.Kalau ada ring bulat boleh juga di gunakan.
- Panaskan oven pada suhu 170'c.Nanti bila masukkan adunan Pavlova turunkan suhu ke 120'c -100'c.
- Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit dan terus di pukul hingga kental.
- Masukkan tepung jagung,esen vanila dan cuka makan ke dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula sahaja dengan kaedah kaup-balik.
- Letakkan adunan di atas bulatan yang di lorek tadi dan ratakan.
- Jangan terlalu tebal atau terlalu nipis.
- Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 120'c-100'c selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan Pavlova kering dan keras.
- Setelah masak,buka pintu oven renggang sedikit dan biarkan Pavlova di dalam oven hinga ia sejuk sedikit.
krim putar
buah segar seperti kiwi,strawberi,blueberi,markisa
Krim putar di pukul dengan kelajuan maksima hingga kental
letakkan di atas Pavlova dan ratakan.Boleh juga guna piping bag dan nozzle .
Hiaskan dengan buah-buahan pilihan.
Waaahhh!! Sedap ni..wana lama tak buat dan mkn pavlova..bagus la kan Kak..x membazir brg2 yg ada..
BalasPadamhaa...terliur kan Wana!
Padamaddooiii.. kacau jiwa tgk pavlova ni..
BalasPadamSalam kenal..
http://masuri24.blogspot.com/2015/08/set-kesihatan-serendah-dari-rm-100.html