Minggu yang sibuk sekali dalam bulan ini.Masih ke sana dan ke sini untuk membuat segala persediaan buat kakak yang masih belum habis-habis lagi.Segala bagai benda nak di bawanya...layan je.
Curi masa sikit nak postkan resepi kat sini.Rutin yang selalu di tinggalkan dek kesibukan waktu yang terbatas.
Rendang ayam ini di makan bersama Pulut kuning yang saya buat sebelum ini.Sukatan di bawah telah saya kurangkan mengikut keperluan keluarga.Let's try masak.
RENDANG AYAM
Sumber:Azie Kitchen. Thanks
Bahan-bahan
2 ekor ayam
1 kg bawang merah-di hiris
3 labu bawang putih-di hiris
4 inci halia-di hiris
4 inci lengkuas-di tumbuk
2 inci kunyit hidup-tumbuk
4 batang serai-titik
4 senduk cili kisar-ikut suka pedas
kayu manis,buah pelaga,bunga lawang
4 kg santan
2 keping asam keping-ikut rasa
garam,gula secukup rasa
daun kunyit-optional
sedikit kerisik-optional untuk warna gelap
Cara membuattya
- Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai hingga wangi.
- Kemudian masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas tumbuk.Tumis sehingga cili benar-benar garing.
- Masukkan ayam dan gaul rata dan masak hingga ayam kecut.
- Masukkan sedikit santan dan masak dengan api perlahan sahaja.
- Akhir sekali masukkan kerisik,garam,gula dan asam keping secukup rasa.
- Masak hingga kuah kering dan pecah minyak.Jika suka boleh taburkan daun kunyit yang di hiris halus sebelum tutup api.
Setelah ayam masak,boleh keluarkan ayam terlebih dahulu dan masak bahan perencah sambil di kacau dengan api perlahan untuk menjadikan kuahnya agak gelap.
ummi ambil resepi rendang yerr..
BalasPadamjom, ke blog ummi : https://www.youtube.com/watch?v=qMqQTGhAF4Y
ummi ambil resepi rendang yerr..
BalasPadamjom, ke blog ummi : https://www.youtube.com/watch?v=qMqQTGhAF4Y