Puding ini selalu saja saya buat kalau ada jamuan.
Mudah dan cepat untuk di sediakan.
Makan sejuk-sejuk terasa dingin tekak dalam cuaca panas
tapi kalau kat rumah..
saya sorang lah yang makan puding ni.
anak-anak pemilih..tak makan puding.
Let's try buat
Bahan-bahan
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
1 tin susu cair
1 1/2 cawan gula halus/ikut manis sendiri
1 cawan tepung kastard
1 cawan air
1 sudu kecil esen vanila
ceri merah untuk hiasan
Cara membuatnya
- Masak agar-agar bersama air hingga mendidih dan gula larut.
- Tuangkan susu cair dan esen vanila.
- Bancuh tepung kastard dengan 1 cawan air.
- Kemudian tapis dan tuang ke dalam adunan puding tadi.
- Kacau adunan hingga hampir pekat.
- Apabila telah masak tuangkan ke dalam acuan kecil.
- Biarkan sejuk .
Kuah kastard
1 tin susu cair
2 gelas air
5 sudu besar gula pasir
secubit garam
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
fruit cocktail
Cara membuatnya
- Masak susu,air dan gula dengan api perlahan sampai mendidih.
- Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuang ke dalam kuah adunan.
- Tambah secubit garam dan esen vanila.
- Biarkan kuah mendidih .
- Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti ais supaya sedap di makan sejuk.
- Untuk menghidang,masukkan kuah ke dalam mangkuk besar.
- Letakkan ais dan fruit cocktail dan letakkan puding,siap untuk di makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan