Jumaat, 25 Mac 2016

COKLAT VANILLA VIENNESE COOKIES

 Assalam buat semua..
Hari ini terajin buat biskut.
tapi adunan sikit sangat,lain kali kena doublekan adunan 
Boleh lah buat kudapan untuk hujung minggu ni.
rangup sahaja dan rasanya tidaklah manis sangat.
Kongsi resepi dari Resepi Sedap/FB-Che Nom.
Let's try baking 

Bahan-bahan
175 gm unsalted butter
40 gm gula aising
1/2 sudu kecil esen vanila
175 gm tepung gandum
40 gm tepung jagung
1 sudu besar serbuk koko

Cara membuatnya

  • Griskan dulang pembakar dengan mentega atau lapik dengan kertas minyak .
  • Pukul butter dan gula aising hingga kembang.
  • Masukkan esen vanilla dan pukul seketika.
  • Ayak tepung gandum bersama tepung jagung dan masukkan ke dalam adunan mentega.
  • Putar hingga sekata dan lembut.
  • Bahagikan adunan kepada dua bahagian.Adunan satu lagi di campurkan dengan serbuk koko.
  • Gunakan piping bag dengan nozzle bintang.Masukkan doh coklat di sebelah dan sebelah lagi doh vanila.
  • Lurutkan ke bawah supaya doh rapat dan paipkan ke dalam dulang pembakar.
  • Bakar di dalam oven dengan suhu 150 'c selama 15-20 minit atau sehingga perang.
  • Angkat dan sejukkan di atas redai.Simpan di dalam bekas kedap udara.
*piping bag tiada-saya bulatkan doh dan tekan dengan garfu.
Kemudian tabur coklat rice di atasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan