Isnin, 6 Jun 2016

COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE

Assalam buat semua..
Kali ini try lagi buat kek ni,asyik tak jadi saja..
entah di mana silapnya,sudah buat dengan tekun dan berhati-hati..ye la tu!
mujur kali ini kejadiannya baik saja.
Bukan resepi yang silap,agaknya teknik saya yang silap.
kena praktis selalu..ada orang tu suka sangat makan kek ni.
Jika inginkan kek yang lebih tinggi,guna loyang yang lebih kecil sedikit.
Let's try baking

COTTON SOFT JAPANESE CHEESCAKE
Dari:Azlina Ina Fans/FB.Thanks

Bahan-bahan
6 biji telur gred B
3 atau 4 keping keju slice/cheesedale
1/2 susu segar/susu cair
1 1/4 cawan gula halus    saya guna 1 cawan shj.
2 sudu besar butter
1 cawan tepung gandum
2 suud besar tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
sedikit esen vanila
sedikit garam halus
1 sudu kecil cream of tartar/1 sudu kecil cuka

Cara membuatnya

  • Larutkan susu segar,butter dan cheesedale menggunakan kaedah double boil.Ketepikan.
  • Asingkan kuning dan putih telur.
  • Letakkan esen vanila ke dalam kuning telur dan kacau dengan spatula sahaja.
  • Ayak tepung gandum dan baking powder serta tepung jagung dan garam halus.
  • Campurkan kuning telur tadi bersama bahan yang telah kita double boil tadi dan kacau rata.
  • Masukkan tepung dan kacau sebati.
  • Putar putih telur sampai nampak buih-buih kasar baru di masukkan gula dan cream of tartar(kalau tiada ganti dengan 1 sk cuka ).
  • Putar hingga ia jadi kaku (terbalikkan mangkuk dan telur tidak jatuh)
  • Cedukkan adunan putih telur sedikit demi sedikit dan masukkan ke dalam adunan kuning telur.Kacau sebati.
  • Isi loyang besar dengan air biasa
  • Lapik bawah loyang yang lebih kecil dengan baking paper dan sapu minyak di dasarnya dan juga di tepinya.
  • Panaskan oven pada suhu 170'c.Letakkan loyang kecil ke dalam loyang yang berisi air.
  • Masukkan loyang  ke dalam oven dan turunkan suhu ke 160'c dan bakar selama 1 jam bergantung pada jenis oven masing-masing.
  • Bila masak,terbalikkan atas redai kek  dan buka baking paper.
  • Kemudian terbalikkan ke atas semula dan bolehlah di hiaskan jika suka.
  • Sejukkan dahulu sebelum di letak dalam peti ais.Kek ni sedap di  makan sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan