Sabtu, 29 Oktober 2016

LEMON BUTTER CHICKEN PASTA

Assalam buat semua..
Tengah -tengah bercuti ni best juga dapat update blog.
Sementara orang tu sibuk dengan urusannya dan tak ajak saya jalan-jalan cari makan,bolehlah saya tulis-menulis di sini.
Resepi pasta kali ini simple sahaja dan mempunyai rasa yang ringan dengan aroma lemon yang saya suka.
Resepi di bawah telah saya adjust ikut bahan yang ada di dapur.
Resepi sebenar menggunakan Pasta Angle Hair dari Delish.com
Let's try buat

LEMON BUTTER CHICKEN PASTA

Bahan-bahan
Spaghetti-di celur hingga lembut.
1 sudu besar extra virgin oil
2 keping dada ayam
serbuk lada hitam
2 ulas bawang putih-cincang halus
1/2 biji bawang bombay-cincang 
1 biji lemon-potong nipis
1/4 cawan butter
1/3 cawan jus lemon
parutan kulit lemon/lemon zest
Red pepper flakes
3 cawan spinach
1/4 cawan parmesan-untuk taburan
1/2 cawan air rebusan pasta

Cara membuatnya

  • Panaskan olive oil dengan api sederhana.Letakkan dada ayam dan taburkan serbuk lada hitam dan garam di setiap bahagian.
  • Masak selama 10 minit di setiap bahagian atau sehingga masak. 
  • Angkat dan potong kepada kepingan kiub kecil.
  • Dengan kuali yang sama,cairkan butter dan masukkan bawang merah dan bawang putih cincang .
  • Tambahkan jus lemon,lemon zest,lemon slices dan kacau rata.
  • Masukkan pula red pepper flakes dan kepingan ayam serta air rebusan pasta.Kacau rata.
  • Akhir sekali masukkan spinach.Tambahkan pasta dan gaul rata
  • Angkat dan taburkan parmesan di atasnya dan sedia di hidangkan.

4 ulasan: