Jumaat, 9 Disember 2016

MOIST BANANA CUPCAKE

Assalam buat semua..
Kek cawan pisang untuk anak-anak dalam cuti sekolah ni.
Sentiasa ada pisang masak di dapur saya,buang kulitnya dan simpan dalam peti sejuk.Ia akan tahan lama. 
Esok abang Amzar dah nak balik ke kolej semula.
Tinggal lah Azim sorang-sorang, makin bosan la dia.
Saya pun..bosan juga sebab tu suka main masak-masak.
Let's try baking

Bahan-bahan
4 biji pisang-di hancurkan
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak jagung
4 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila

Bahan ayak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 170'c.
  • Putar gula,telur dan minyak dalam anggaran 3-5 minit atau hingga kelihatan putih.
  • Masukkan pisang,esen vanila dan gaul rata.
  • Masukkan tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit.
  • Kacau sebati dengan spatula.
  • Tuang dalam acuan cawan kertas dan bakar sehingga masak bergantung pada oven masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan